Kafom na Mona Lisu



PONEKAD nam iz svijeta stižu vijesti za koje je nemoguće procijeniti jesu li bizarne ili urnebesne. Jedna od njih je i ova priča koja slijedi, a ide otprilike ovako. "Jutros se u Louvreu dogodio atentat", javlja francuski Le Parisien. Naime, ruska turistkinja s rijetkim medicinskim poremećajem koji se krije iza imena Stendhalov sindrom, napala je šoljicom kafe ovo umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti.

Riječ je o sindromu koji savršeno zdravu i razumnu osobu tjera u napad na umjetničko djelo. Ovaj neobičan sindrom koji je prvi opisao pisac Stendal i tako mu nadjenuo ime obilježava snažno uzbuđenje uz ubrzan puls, znojenje, vrtoglavicu pa čak i halucinacije kod pojedinca koji se nađe pred razvikanim umjetničkim djelom ili pred većim brojem umjetnina.

Smatra se da žrtve ovog sindroma padaju pod utjecaj sugestije o navodno ogromnom značaju određenog djela te da ne bi bi trpjele napad ludila da nisu ranije čule koliko ga uvažava umjetnička kritika. Naziv dolazi iz Stendhalove knjige "Napulj i Firenca: Putovanje od Milana u Reggio", gdje je opisao svoju zaluđenost umjetničkim divotama tih talijanskih gradova.

Comments :

0 comments to “Kafom na Mona Lisu”