Prodaju lažnu nevinost



Više od hiljadu Srpkinja godišnje podvrgne se himenoplastici, operaciji kojom se ženama „vraća nevinost". Ova pojava izraženija je u poslednje tri godine, a dr Dušan M. Protić, ginekolog akušer, kaže za Press da je jedan od najčudnijih motiva za ovaj jednostavni operativni zahvat odlazak u Dubai, gde se za gubitak nevinosti dobija šest do sedam hiljada evra!

Ranije je himenoplastika, u skladu sa tradicionalnim normama, bila rezervisana za male, patrijarhalne sredine. Nekada su nevinost vraćale devojke iz muslimanskih porodica, Raške oblasti, Kosova, Makedonije, Crne Gore... U ono vreme kada je bila velika Jugoslavija, Grkinje su to dosta radile. Dođu ovde na studije, vode normalan seksualni život, uzmu diplomu, a pre nego što krenu u Grčku naprave himen. A danas nema pravila. Upravo ovog meseca sam uradio nekoliko devojaka iz Beograda. Ima dosta i Crnogorki iz Nikšića, Cetinja, Kotora. Dolazi i dosta strankinja, jer je cena kod nas povoljnija", kaže dr Dušan M. Protić, koji ističe da primećuje porast pacijentkinja koje se odlučuju da povrate nevinost.




Motivi devojaka i žena koje žele ponovo da budu device su različiti. Pored onih koje to rade iz ljubavi ili zdravstvenih razloga, dosta je i onih koje se na ovaj korak odlučuju iz koristi, navodi dr Protić.

"Imao sam pacijentkinju kojoj sam tri puta radio himen. Pitate se zašto. Zato što se u Dubaiju gubitak nevinosti plaća šest do sedam hiljada evra, jer Arapi i te kako cene nevinost. Ona ovde napravi himen, ode tamo, proda devičanstvo i uzme novac. Opet dođe, ja joj uradim himen, ona opet ode... Zarađuje na taj način", objašnjava Protić.

Devičanstvo obično vraćaju devojke starosti od 20 do 22 godine. On, međutim, navodi da je imao i pacijentkinju koja je imala 32, kao što mu je najmlađa imala svega 18 godina.

"U poslednje vreme imam veoma mnogo mladih devojaka koje su sa nesigurnim muškarcima, koji posle izvesnog vremena u braku počnu da ih ispituju ko im je bio taj sa kojim su prvi put, da li se i dalje viđaju sa njim, da li su ga zaboravile... Poučene iskustvom rođaka ili prijateljica koje su prošle kroz sve to, iz straha da će se i njima isto dogoditi, one dolaze na himenoplastičnu operaciju. Zatim, nevinost obično vraćaju devojke koje smatraju da su pogrešile u izboru muškarca sa kojim su je izgubile ili da im se to dogodilo na način na koji nisu zamišljale, primera radi na žurki, sa nekom nebitnom osobom. Imao sam jednu takvu devojku iz Skoplja. Ona je, kako je rekla, izgubila nevinost na način na koji nije želela. Čak je upisala psihologiju da bi prevazišla taj svoj problem, pa pošto nije uspela, smatrala je da će povratkom nevinosti da otkloni problem", navodi dr Protić.



On kaže da nevinost vraćaju i žene koje su abortirale, rađale...
"Imao sam nekoliko žena koje su rađale i koje su u braku. Jedna je na ovaj način priredila iznenađenje mužu za deset godina braka, sa kojim nije izgubila nevinost ", kaže dr Protić.

Interesantno je zapažanje doktora Protića da je posle prikazivanja hit TV serije „Ranjeni orao" zabeležio povećanje broja himenoplastika, kao i povećanje interesovanja za detalje operacije i njenu cenu.

Himenoplastika je, objašnjava dr Protić, operativni zahvat u toku kojeg se izgubljeni himen vraća u pređašnje stanje. Operacija se radi tako što se novi himen pravi od njegovih postojećih delova i ostalih delova tkiva.

"To je veoma precizna operacija. Radi se pod anestezijom, najfinijim materijalima, koncima malo debljim od dlake, koji se ne skidaju već ih organizam apsorbuje. Rana zarasta u roku od osam do deset dana", objasnio je dr Protić.

Inače, operacija himena može da se radi više puta. U zavisnosti od rekonstrukcije može da traje od 15-ak minuta pa do sat vremena, a u zavisnosti od slučaja da košta od 500 evra pa naviše... Ona ne utiče na seksualnu osetljivost žene, jer će, prema tvrdnjama dr Protića, ona prilikom prvog sledećeg seksualnog odnosa doživeti isto što joj se dogodilo i tokom prvobitnog gubitka nevinosti.

Comments :

0 comments to “Prodaju lažnu nevinost”