Najmanji čovjek na svijetu



Visok svega 60 centimetara i težak pet i pol kilograma, 18-godišnji Nepalac Khagendra Thapa Magar nada se kako će završiti u Guinnessov knjizi rekorda kao najmanji čovjek na svijetu. Tu je titulu dosad čvrsto držao 20-godišnji Kinez He PIng Ping koji je sedam centimetara viši od Nepalca.



Khagendra Thapa Magar sin je Rupa Bahadura i Dhane Maye, rođen u nepalskom Baglungu kad su ga seljani zbog visine prozvali "mali Buddha". Pri rođenju težio je svega 600 grama. Danas radi u centru Nepal Arts and Recreation Centre, a svoju životnu priču ispričao je javnosti prošle godine u dokumentarnoj emisiji voditelja Marka Dolana na britanskom Kanalu 4.

Želi biti najpoznatiji plesač na svijetu

Liječnici nikad nisu utvrdili točan razlog prestanka rasta, kao niti uzrok, mada nagađaju da se radi o slaboj funkcionalnosti hipofize. No, bez obzira na visinu, Khagendra se bavi odbojkom i trenira karate.

Za knjigu rekorda prijavio se još prije tri godine, međutim, odbili su ga jer nije bio punoljetan. Sada, kad je napokon napunio 18. godina, mladi Nepalac ima dvije želje, prva je titula najpoznatijeg plesača na svijetu, a druga posjet "obećanoj zemlji" Americi.

Najniži ljudi dosad ikad izmjereni su Gul Mohammed visok 57 centimetara, Younis Edwan visok 65 centimetara, He Pingping visok 74 centimetara i Lin Yü-chih visok 67 i pol centimetara.

Comments :

0 comments to “Najmanji čovjek na svijetu”