Baterija koja se puni za nekoliko sekundI!



Baterije na mobitelima, prijenosnim računalima, mp3 playerima, fotoaparatima i sličnim napravama danas su u širokoj upotrebi, a mnogima problem predstavlja njihovo ponekad predugo punjenje. Nova metoda u proizvodnji litij-ionskih baterija mogla bi dovesti do manjih i lakših baterija čije će punjenje trajati tek nekoliko sekunda. Te bi baterije mogle biti korisne i za elektroničke automobile gdje je brzo punjenje nužno za njihov normalan rad.

A stoga što su koristili stare materijale na novi način te bi se baterije mogle naći u prodaji za dvije do tri godine, izvijestila je skupina istraživača s massachusettskoga tehnološkog instituta (MIT) u časopisu Nature. Gerbrand Ceder i skupina iz MIT-a izmijenili su tradicionalni recept izrade i smanjili svoje baterije.

- Izmijenili smo sastav osnovnih materijala i način na koji se izrađuju, toplinskom obradom - rekao je Ceder. Koristeći se svojom novom tehnikom obrade uspjeli su napraviti sasvim malu bateriju koja se može u potpunosti ponovno napuniti za 10 do 20 sekunda. Kako su radili s materijalima koji su već u širokoj uporabi nova se baterija može lako prilagoditi za komercijalne potrebe.

- Ako proizvođači odluče ići tim putem mogli bi to učiniti za nekoliko godina - rekao je Ceder i upozorio da će biti potrebno pojačati instalacije jer nova baterija mnogo brže i lakše oslobađa energiju.

Comments :

0 comments to “Baterija koja se puni za nekoliko sekundI!”