Pakao u kući



Svađamo se 91 sat godišnje!

Porodice se u prosjeku svađaju 15 minuta svaki dan, a žene su te koje uglavnom započinju većinu svađa i to zbog kućanskih poslova ili zbog toga što ih partner uzima zdravo za gotovo.
Istraživanje u kome je učestvovalo 3.000 porodica pokazalo je da se najviše svađa odvija oko sitnih kućanskih poslova, djece koja se ponašaju kao da su u hotelu te supružnika koji jedan drugog uzimaju zdravo za gotovo.

Svađe buknu tri puta dnevno i obično traju pet minuta. Porodice provedu 91 sat godišnje svađajući se, a majke/supruge su te koje uglavnom započinju svađu, rezultati su istraživanja.

Mark De Netto, glasnogovornik porodične baze podataka Uinvue, koji je organizovao ovo istraživanje rekao je: "Bilo je zanimljivo otkriti da su žene/majke/supruge te koje su i dalje glavni likovi kada je porodica u pitanju. Ali istraživanje je pokazalo i da muškarci/očevi/supruzi sve više i više učestvuju."

Nadalje, pokazalo se da su kćerke te koje će za vrijeme svađe zalupiti vratima, a očevi preferiraju sjesti u automobil i krenuti u dugu vožnju kako bi se ohladili.

Televizor je velik izvor svađi jer majke uglavnom vole gledati sapunice, očevi sport ili dokumentarce, a djeca filmove ili reality show.

Te svakodnevne male svađe i rasprave zajedničke su kod svih porodica i škode ugodnoj atmosferi u porodici. Kada se roditelji svađaju ispred djece to direktno utiče na njih. Daje im osjećaj nesigurnosti i vrlo vjerovatno će negativno uticati na njihov život, a posljedice mogu biti i da će odlučiti ne stupit u brak.

Umjesto svađanja trebalo bi se truditi bolje razumjeti jedni druge. Svaki član porodice može napraviti oko sebe raj ili pakao. Niko nije savršen ali onaj ko je sklon stalnom kritikovanju, stvorit će pakao oko sebe. A onaj ko je sposoban vidjeti pozitivne osobine, spoznat će raj na zemlji.




Comments :

0 comments to “Pakao u kući”